A gesztenye egy olyan dolog, amit bármikor mindenféle formában szívesen fogyasztok. A sült gesztenye, tejszínhabos gesztenyepüré, gesztenyés rudi, gesztenye-nyelv vagy egyszerűen csak tortába való gesztenyekrém után gondoltam, kipróbálom a gesztenyés muffint is. Nem okozott ez sem csalódást!
Hozzávalók:
- 10 dkg étcsokoládé
- 25 dkg hagyományos gesztenyemassza
- 10 dkg puha vaj
- 3-4 evőkanál rúm (lehet rúm-aroma is)
- 2 evőkanál áfonyalekvár (szerintem a meggy- vagy a ribizlilekvár is talál)
- 5 dkg cukor
- 3 tojás
- só
- 10 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1 kiskanál sütőpor
A tojások fehérjéből egy csipetnyi sóval kemény habot verünk. A csokit megolvasztjuk, és amikor egy kicsit kihűlt, az összes többi hozzávalóval - kivéve a sütőporral elkevert lisztet és a tojás fehérjét - jól összedolgozzuk. A tojáshabot óvatosan beleforgatjuk az előbb kikavart masszába, majd fokozatosan hozzáadjuk a lisztes keveréket. Jó tanács kezdő konyhatündéreknek: Ezt a műveletsort ajánlatosabb egy lapáttal vagy fakanállal végezni, hogy minél kevesebb levegő menjen ki a tojás fehérjéből készült habból. Ne feledkezzünk meg arról, hogy ilyenkor nem jó ötlet úgy lerázogatni a fölösleget a kanálról, hogy azt az edény falához ütögetjük!
A 180 fokra előmelegített gázos sütőben kb 30 percig kell süljön.
Tálaláskor "levetkőztettem" őket, mert szerintem a gesztenyepűrés-tejszínhabos díszítéssel ez a mozdulat nehezebb lett volna. Azért, hogy mégis meglegyen a tipikus muffin-kinézetük, beletettem őket egy-egy tiszta papírba.