A piros kockás papírt ajándékba kaptam és rögtön valami sós muffint képzeltem bele. (Nem tudom miért, de a kockás konyhai dizájnhoz mindig valami főételt vagy sós sütit társítok.) Végiglapoztam a muffinos-pogácsás szakácskönyvemet és úgy láttam, hogy a mexikói muffinhoz van kéznél a legtöbb alapanyag. Az is kíváncsivá tett, hogy vajon milyen lehet egy kukoricalisztes sütemény. Szerintem elég jó ahhoz, hogy készítsek máskor is! :)
Az elkészítése könnyű, mint bármelyik átlagos muffin esetében. Még az alapanyagok is olcsón beszerezhetőek. Sör- és borkorcsolyának kiváló, de tízóraira is nagyon finom egy bögre kefírrel vagy zöldségekkel.
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 2 dl tejföl
- 3 evőkanál olívaolaj
- 15 dkg liszt
- 10 dkg kukoricaliszt
- fél csomag sütőpor
- 8 dkg konzerv kukorica
- 1 kicsi chilipaprika (nálam ilyen nem volt itthon; helyette 1 csapott teáskanál őrölt chillit tettem, amitől kellemesen pikáns lett, de nem csípett )
- kb 15 dkg sajt
Így készül: Nincs semmi új a nap alatt! Összekevarjuk a szilárd anyagokat, felverjük a tojást, majd a többi folyadékkal összedolgozzuk. Ezután jön bele a kukorica és a lisztes keverék. A kockára vágott sajt-darabkákat belenyomkodjuk a formákba adagolt massza közepébe (1 sajtkocka/muffin). 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig kell sütni.
Tálalás, díszítés: Chilli paprika hiányában a díszítést "normális" csípős paprikával oldottam meg. A tetejére valami pirosat kell nyomkodni. Jó rá az Erős Pista vagy hasonló csípős-piros ízesítők. A Tabasco szósz szerintem sajnos túl folyós hozzá (nekem ez lett volna a legmexikóiasabb piros szószom, ami kéznél volt).