Ez volt a hétvége sikersztorija :) Le is jegyzem, hogyan készült, amíg még meleg.
Sütőtök és alma van ilyenkor bőségesen. Nekem most ez volt a két legkézenfekvőbb alapanyag amiből alkothattam. Akkor érdemes ilyen muffint sütni, amikor amúgy is sütnél tököt (csak úgy, hagyományosan, a sütőben), mert sült tök kell hozzá.
Kicsit rendezettebben a hozzávalók:
- 200 g fehér búzaliszt (legközelebb érdemes lesz kipróbálni teljes kiőrlésűvel is)
- 90 g cukor (150 g volt eredetileg a receptben, de szerintem így pont olyan édes amilyen kell legyen - végül is ízlés dolga)
- 2 tojás
- 2 nagyobb alma
- 200 g sütőtök sülve
- 100 g vaj
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1/3 teáskanál őrölt gyömbér
- 1/3 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1/3 teáskanál őrölt kardamom
- (a fűszereket nem kell épp ilyen pontosan mérni, én is csak kb írtam, akár ki is maradhat 1-1)
A sült tököt héja nélkül összetörtem. Az almát durvára lereszeltem és kinyomkodtam a levét. Ha levestől tesszük a masszába, lehúzza és nehezen sül át. Jobban járunk, ha megisszuk :) Nekem szinte egy pohár almalevet sikerült csavarni.
A többi a szokásos - a tojást habosra keverni a cukorral és a vajjal, a lisztet gondosan összekeverni a sütőporral, majd az egészet egy tálba tenni és összekeverni az almával, tökkel és a fűszerekkel együtt.
Jöhet a muffinforma és a színes papirok. Én mindig olyan színeket igyekszem választani, ami talál az alapanyagokkal.
200C fokos sütőbe tettem. Kb 15 perc elteltével, amikor már szépen megnőttek, lejjebb vettem a hőfokot 180C-ra és még 10 percig sülni hagytam.
Szerintem hamar el fog fogyni. Talán egy bögre forralt bort is utána küldök nemsokára.
Próbáljátok ki ti is, amíg tart a sütőtök szezon!